Vragen Over Echtscheiding

Home · Trouwen en Scheiden · Alimentatie · Verdeling van Goederen · Over de Kinderen · Vragen · A tot Z
Echtscheiding

Home < Verdeling van Goederen < Spaargeld en Schulden

Spaargeld en Schulden

Wat gebeurt er met gezamenlijke schulden bij een echtscheiding?

Aansprakelijkheid voor schulden na een echtscheiding geldt in ieder geval voor de gewone huishoudelijke schulden. Allebei de partners blijven hiervoor ook na de scheiding aansprakelijk. Eenschulden huishoudelijke schuld is bijvoorbeeld een lopend krediet of een persoonlijke lening van een van de partners.
Bij een gemeenschap van goederen zijn beide partners bovendien allebei aansprakelijk voor alle schulden die door hen zijn gemaakt gedurende het huwelijk. Voorbeeld: heeft je ex-partner tijdens je huwelijk een auto afbetaling dan kunnen zijn schuldeisers jou na de scheiding je daarop aanspreken.
Wat als ik geen schulden heb en mijn partner wel?

Als er huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld zijn is er meestal geen probleem. Als dit niet het geval is dan is bewijsvoering alles. Het is van belang om zoveel mogelijk bewijsstukken (bank afschriften, leningscontracten en dergelijke) te verzamelen van de schulden van je bijna ex-partner en dit tijdens de scheidingsprocedure over te dragen aan je advocaat.
Helaas blijkt vaak dat het ook jij medeverantwoordelijk bent, in uitzonderelijke gevallen of omstandigheden zul je toch via een rechtszaak moet proberen van je aansprakelijkheid af te komen.

Wat gebeurt er met gezamenlijk opgebouwd spaargeld?

Als je vooraf goede afspraken gemaakt hebt over dit soort zaken (in de huwelijkse voorwaarden) zal dit geen problemen opleveren en is al bepaald wat er moet gebeuren met het spaargeld.spaarvarkens
Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent zal er een (eerlijke) verdeling van het spaartegoed moeten plaatsvinden. In feite is het spaargeld net zoiets als een inboedel die verdeeld moet worden. Vaak worden bij het verdelen van de inboedel ook al eventuele spaartegoeden verrekend en/of verdeeld.

  Vragen over Echtscheiding | Sitemap | Privacy Policy | Links | copyright © vragenoverechtscheiding.nl
  Meer vragen? Breng ook eens een bezoek aan: Vragen over Solliciteren, Financiele Vragen en Vragen over Verhuizen