Vragen Over Echtscheiding

Home · Trouwen en Scheiden · Alimentatie · Verdeling van Goederen · Over de Kinderen · Vragen · A tot Z
Echtscheiding

Home < Verdeling van Goederen < Pensioen < Ouderdomspensioen

Ouderdomspensioen bij scheiding

Waar heb ik recht op?

Ook als je gescheiden bent heb jij (zonder dat er een rechter aan te pas komt) recht op een deel van het pensioen van je ex-partner. Dit staat in de Wet pensioenverevening. Je krijgt, tenzij je er iets anders afgesproken is, de helft van het pensioen dat je partner tijdens jullie huwelijk heeft opgebouwd.

Wanneer heb ik precies recht op een deel van het ouderdomspensioen?

Als je gescheiden bent of als je gescheiden bent van tafel en bed of als je een geregistreerd partnerschap hebt gehad dan heb je ook recht op de helft van het ouderdomspensioen. Je hebt geen ouderdomspensioen als je in je huwelijkse voorwaarden afgesproken hebt dat je er geen recht op hebt. Je kunt natuurlijk ook in je echtscheidingsconvenant zetten dat je het pensioen niet wilt. Dit gedeelte krijg je pas als je ex-partner met pensioen gaat.

Van wie krijg ik dat pensioen?

Als je de scheiding binnen twee jaar aanmeldt bij de instantie waar je (ex-)partner zijn pensioen heeft opgebouwd is die instantie (ook wel pensioenuitvoerder genoemd) verplicht om jouw deel van het pensioen rechtstreeks aan jou uit betalen. Dit hoef je dus niet via je ex-partner te regelen. Je doet er goed aan om dit zo snel mogelijk aan de pensioenuitvoerder te melden. Als dat niet lukt zul je het zelf bij je ex-partner moeten gaan vragen. Je recht op het geld vervalt niet.
Hoe moet ik de scheiding melden bij de pensioenuitvoerder?

Je meldt je scheiding aan met het formulier mededeling van scheiding in verband met de verdeling van ouderdomspensioen aan de pensioenuitvoerder. Over dit formulier is een folder beschikbaar, 'verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding'. Hierin staat uitgelegd hoe het zit met pensioenen en hoe je het formulier in  dient te vullen. Het formulier en de folder kun je bij advocaten, notarissen en bureaus voor rechtshulp krijgen of aanvragen bij Postbus 51 (een informatieve overheidssite).
Hoe kom ik er achter wie de pensioenuitvoerder van mijn ex-partner is?

Misschien weet je niet bij welke instantie je ex-partner pensioen opgebouwd heeft. Om hier achter te komen kun je het beste zijn (oude) werkgever bellen en vragen wie de pensioenuitvoerder is. Zelfs als jullie gescheiden zijn heeft de werkgever de plicht om jouw deze informatie te geven, neem dus geen genoegen met een afwijzing, je hebt het recht om het te weten.
Wat gebeurt er als mijn ex komt te overlijden?

Dat hangt er vanaf hoe je ex verzekerd is. Als je ex alleen een ouderdomspensioen heeft, krijg jij geen geld meer op het moment dat je ex overlijdt. Heeft hij een nabestaandenpensioen (een soort aanvullende verzekering) dan krijg jij daar een deel van. Dit wordt bijzonder nabestaandenpensioen genoemd.
Kan het pensioen omgezet worden?

Je kunt samen met je (ex-)partner zo'n omzetting (ook wel conversie genoemd) afspreken. Het deel van het pensioen van je ex waar jij recht op hebt wordt dan omgedoopt naar jouw pensioen. Je hebt in dat geval een eigen ouderdomspensioen en niet meer een gedeelte van het pensioen van je ex. Dit heeft trouwens geen invloed op de hoogte van het bedrag dat je krijgt. Ook het bijzonder nabestaandenpensioen kun je om laten zetten.
Als jij komt te overlijden is het voor je ex-partner wel van belang of jullie het pensioen om hebben laten zetten of niet. Is dat niet gebeurt dan krijgt hij jouw deel van het pensioen er gewoon weer bij. Is het wel omgezet dan krijgt je ex geen gedeelde van jouw pensioen.
  Vragen over Echtscheiding | Sitemap | Privacy Policy | Links | copyright © vragenoverechtscheiding.nl
  Meer vragen? Breng ook eens een bezoek aan: Vragen over Solliciteren, Financiele Vragen en Vragen over Verhuizen