Vragen Over Echtscheiding

Home · Trouwen en Scheiden · Alimentatie · Verdeling van Goederen · Over de Kinderen · Vragen · A tot Z
Echtscheiding

Home < Verdeling van Goederen < Koophuis

Koophuis en scheiding

Je hebt samen een koophuis, hoe zit dat als je gaat scheiden?

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd dan moet deleeg huis waarde van het huis verdeeld worden. Het kan natuurlijk zijn dat een van jullie in het huis wil blijven wonen. diegene die in het huis blijft moet dan wel genoeg geld hebben om de hypotheek te kunnen betalen.

Als een van de partners in het huis wil blijven wonen, wat dan?

Als je in het huis wil blijven wonen dan moet je je partner uit gaan kopen. Houd er rekening mee dat dat niet alleen betekent dat je in je eentje de hele hypotheek moet betalen, maar ook de helft van de overwaarde van het huis. Daar heeft je ex-partner namelijk recht op. Het zou kunnen dat je ergens een spaarrekening hebt om dit te betalen. Heb je dit niet dan moet je de hypotheek gaan verhogen. Je partner zal geen enkele verplichting meer bij de bank of verzekeringsmaatschappij hebben wanneer jij zijn helft van het huis van hem over koopt.
Als ik dan mijn hypotheek verhoog kan ik dat bedrag dan aftrekken van de belasting?

Ja. De belasting beschouwt het geld dat jij aan je partner moet gaan betalen als geld dat je uitgeeft voor de aankoop van een eigen woning. Daarmee is het dus gewoon aftrekbaar.
Een van de partners blijft het huis bewonen. De andere betaalt een gedeelte van de hypotheekrente, kun je dat dan aftrekken?

Ja. Als je gescheiden bent en je ex-partner betaalt mee aan dehuis en geld hypotheekrente van het huis dan mag deze rente nog twee jaar aftgetrokken worden. Het moet wel zo zijn dat jij het huis blijft gebruiken als (hoofd)woonhuis en niet als tweede woning. En je ex-partner moet het huis natuurlijk wel voor het eigen woning forfait aangeven.
Aan welke belangrijke zaken moet ik ook nog denken bij het verdelen van het huis?

Als je het huis gaat verdelen of de hypotheek wilt gaan verhogen dan moet je langs de notaris. Je moet het huis waarschijnlijk opnieuw laten taxeren en de hypotheek veranderen. Dat moet je bij de bank regelen. Dit is een ingewikkeld proces en kan flink wat geld gaan kosten. Voor advies kun je het beste contact opnemen met een hypotheekadviseur.

Risico bij verlaten echtelijk woning

Kan een echtgenoot straffeloos de echtelijk woning verlaten? Vroeger moest je oppassen dat je je niet schuldig maakte aan kwaadwillige verlating maar sinds de wet in 1971 veranderd is speelt dit geen rol meer. Het is zelfs zo dat de samenwoningsverplichting van echtgenoten uit de wet is geschrapt. Je moet nog wel met het volgende rekening houden.

Degene die de echtelijke woning verlaat en elders onderdak vind riskeert, dat de rechter later in het scheidingsproces het gebruik van de echtelijke woning tijdens de procedure eerder aan de ander zal toewijzen. Dit is niet zeker, maar de kans dat de woning wordt toegewezen aan degene die er niet woont, is kleiner dan wanneer hij de woning niet verlaten had. Dit is met uitzondering van de schuld van de ander. Ook kan het verlaten van de echtelijke woning later in de procedure tot gevolg hebben dat bij de verdeling van de goederen gemeenschap de woning aan de andere echtgenoot wordt toegedeeld.

Het is ook belangrijk er rekening mee te houden dat dekosten huis aansprakelijkheid voor kosten van huisvesting van beide echtgenoten voortduurt, ook al heeft een van hen de echtelijke woning verlaten.

Wie wegloopt terwijl er kinderen in het spel zijn, dient zich goed te realiseren, dat degene die de kinderen achter laat de kans vermindert dat de kinderen an hem/haar worden toevertrouwd. De echtgenoot die ook de kinderen bij zich wil houden na de scheiding, doet er goed aan om als hij/zijn echt wil vertrekken, af te wegen of het verstandig is de kinderen mee te nemen. Men moet niet zomaar weglopen, het is verstandig eerst een advocaat te raadplegen voor advies of contact op te nemen met de Raad voor de kinderbescherming.

  Vragen over Echtscheiding | Sitemap | Privacy Policy | Links | copyright © vragenoverechtscheiding.nl
  Meer vragen? Breng ook eens een bezoek aan: Vragen over Solliciteren, Financiele Vragen en Vragen over Verhuizen