Vragen Over Echtscheiding

Home · Trouwen en Scheiden · Alimentatie · Verdeling van Goederen · Over de Kinderen · Vragen · A tot Z
Echtscheiding

Home < Over de Kinderen < Ouderlijke macht
Co-ouderschap, hoe gaat dat?

Kinderen gaan na een scheiding bij een van beide ouders wonen. Hierop zijn de meeste regelingen in gebaseerd. Maar het kan dus ook anders. Als je kiest voor co-ouderschap, woont je kind om en om bij jou en je partner. Het aanvragen van bijvoorbeeld heffingskorting (belastingen) wordt daar wel wat ingewikkelder van.
  • De kinderbijslag die je van de SVB (Sociale verzekerings bank) krijgt zal in dit geval door de ouders gedeeld moeten worden.
  • De belastingdienst ziet het vrij zwart/wit. Een kind kan maar op een adres wonen dus krijgt slechts een van de ouders heffingskorting. Wat je wel kunt doen is combinatiekorting aanvragen bij de belasting. Zo krijgen jullie allebei een gedeelte van de korting.
  • Helaas zijn ook de huursubsidieregeling en de Wet Tegemoetkoming schoolkosten niet ingesteld op het co-ouderschap en zul je toch met je ex-partner tot overstemming moeten komen over de verdeling hiervan.

Schema's verdeling/ouder kind regelingen

Hieronder zijn een aantal handige schematische voorbeelden te vinden over de contactregeling. Als een van de ouders voor de scheiding hoofdzakelijk de verantwoordelijkheid voor de opvoeding en verzorging van het kind droeg, zou de onderstaande regeling kunnen zorgen voor een regelmatig en overzichtelijk contact met de andere ouder (in dit geval de vader). Eventueel kan het kind op woensdag bij de vader blijven slapen.


 

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Zaterdag

Zondag

Week 1.

M

M

V

M

M

M

M

Week 2.

M

M

V

M

V

V

V

Week 3.

M

M

V

M

M

M

M

Week 4.

M

M

V

M

V

V

V

Als het kind jonger is dan 18 maanden is het goed om het contact tussen vader en kind te verdelen in blokken van drie a vier uur. In een later stadium kunnen die blokken geleidelijk uitgebreid worden naar zes en acht uur, waarna toegewerkt kan worden naar een overnachting. Zo rond het derde jaar is overnachten geen probleem meer. Het kind moet zich wel bij beide ouders op zijn gemak voelen.

Schoolgaande kinderen en jongeren kunnen veel baat hebben bij een regeling zoals hieronder beschreven. Ze kunnen net zoveel tijd doorbrengen bij de een als bij de andere ouder en gemis van de andere ouder duurt nooit langer dan vijf dagen.

 

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Zaterdag

Zondag

Week 1.

M

M

V

V

M

M

M

Week 2.

M

M

V

V

V

V

V

Week 3.

M

M

V

V

M

M

M

Week 4.

M

M

V

V

V

V

V

Het volgende schema is het meest overzichtelijk. Soms is het voor een kind wel lang om een week de andere ouder niet te zien. Dat kan je bijvoorbeeld ondervangen door bijvoorbeeld de mogelijkheid te bieden dat het kind een avond in de week bij de andere ouder gaat eten en er eventueel slaapt.

 

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Zaterdag

Zondag

Week 1.

V

V

V

V

V

V

V

Week 2.

M

M

M

M

M

M

M

Week 3.

V

V

V

V

V

V

V

Week 4.

M

M

M

M

M

M

M

Natuurlijk zijn er verschillende variaties mogelijk. Maar zeker vlak na de scheiding hebben kinderen duidelijkheid en regelmaat nodig. Een jaar na de scheiding bijvoorbeeld kan een omgangsregeling best veranderd worden. Kinderen zijn meestal slim genoeg om om te gaan met soms ingewikkeld lijkende regelingen.

  Vragen over Echtscheiding | Sitemap | Privacy Policy | Links | copyright © vragenoverechtscheiding.nl
  Meer vragen? Breng ook eens een bezoek aan: Vragen over Solliciteren, Financiele Vragen en Vragen over Verhuizen