Vragen Over Echtscheiding

Home · Trouwen en Scheiden · Alimentatie · Verdeling van Goederen · Over de Kinderen · Vragen · A tot Z
Echtscheiding

Home < Alimentatie < Voorbeelden

Situaties bij alimentatie

Wat doe ik als mijn partner de alimentatie gedeeltelijk of helemaal niet (meer) betaalt?

Als je partner de alimentatie niet betaalt en je komt er na overleg niet uit, dan kun je het beste een advocaat inschakelen. Je kunt ook bij een buro voor rechtshulp  Eventueel kun je ook contact opnemen met de Vereniging van Personen- en Familierechtadvocaten (VPFA). Zij zijn gespecialiseerd in scheidings- en alimentatiezaken.

Voor de betaling van kinderalimentatie kun je in sommige gevallen ook een beroep doen op het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO).

Het LBIO kan de kinderalimentatie innen bij de betalende ouder en uitkeren aan de verzorgende ouder of het meerderjarige kind van 18, 19 of 20 jaar. (Het LBIO regelt echter geen betalingen van partneralimentatie).

Volgens de wet kun je een beroep doen op het LBIO als er een betalingsachterstand is. Deze achterstand mag niet meer zijn dan 6 maanden.

In dit geval moet de ouder die alimentatie ontvangt (of het kind van 18, 19 of 20 jaar) een schriftelijk verzoek tot inning gaan doen aan het LBIO. Deze moet dan met bewijsstukken aantonen welke termijnen niet en welke wel zijn betaald.


Mijn ex-partner is gaan werken, moet ik nog partneralimentatie betalen?

Als je gaat scheiden of je huwelijk na een scheiding van tafel en bed gaat laten ontbinden dan vervalt de verplichting niet om financieel voor elkaar te zorgen. Heeft een van de ex-partners niet voldoende inkomsten, dan moet de ander in principe alimentatie betalen.

De plicht om alimentatie te betalen houdt op als de ex-partner aan wie moet worden betaald, trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen.

Als de ex-partner aan wie betaald moet worden, gaat werken en en in staat is om in het eigen onderhoud te voorzien dan kan de alimentatieplicht lager worden of zelfs helemaal ophouden. Je kunt hierover samen schriftelijke afspraken maken. Als dat niet wil lukken heb je een rechterlijke uitspraak nodig.
Mijn ex-partner heeft een nieuwe partner. Wat gebeurt er met de partneralimentatieregeling?

De verplichting om te betalen zal eindigen als degene die alimentatie ontvangt gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen.
Ik betaal alimentatie, is de alimentatie aftrekbaar van de belastingen?

Alimentatie die je aan de je ex-partner betaald is fiscaal aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Krijg je alimentatie, dan moet je daar wel weer belasting over betalen. Alimentatie voor een of meerdere kinderen is in principe niet fiscaal aftrekbaar. Onder bepaalde voorwaarden en omstandigheden, afhankelijk van de leeftijd van het kind, kun je wel een bedrag aftrekken.


  Vragen over Echtscheiding | Sitemap | Privacy Policy | Links | copyright © vragenoverechtscheiding.nl
  Meer vragen? Breng ook eens een bezoek aan: Vragen over Solliciteren, Financiele Vragen en Vragen over Verhuizen